Irans præsident og udenrigsminister er døde i helikopterstyrt

Lagt på d. 20/05-24


Udskriv


Irans præsident og udenrigsminister, Ebrahim Raisi og Hossein Amir-Abdollahian, er begge døde i forbindelse med et helikopterstyrt søndag. De var på vej tilbage fra Aeran efter at have indviet en dæmning ved grænsen mellem de to lande. Præsidenten havde mødt Aerans præsident, og på vej tilbage styrtede deres helikopter ned, på grund af meget vanskelige vejrforhold. 

Der var i begyndelsen modstridende oplysninger om hvorvidt helikopteren med præsidenten var styrtet ned. Iransk stats-TV stoppede alle udsendelser for at annoncere styrtet. Over en time efter hændelsen var der stadig ingen nyheder om præsidentens tilstand. Iranske medier delte straks et billede af præsidenten ved hans helikopter med teksten "hård landing, men alt er okay", men det viste sig at være et to år gammelt billede. En parlamentariker sagde: "Jeg håber, at nyhederne ikke er sande". 

Iran bad Tyrkiet om hjælp til eftersøgningen med natkikkertudstyr. EU's krisestyringskommissær Janez Lenarčič tilbød også hjælp til at finde den forsvundne helikopter. 

BBC citerede en talsmand fra Røde Halvmåne i Iran, der rapporterede at tre redningsfolk var forsvundet og havde mistet kontakten under eftersøgningen. IRNA-nyhedsbureauet benægtede rapporten. Tasnim-nyhedsbureauet bekræftede, at ulykkesstedet var fundet. Iransk efterretningstjeneste bekræftede, at præsident Ebrahim Raisis helikopter var styrtet ned. En tyrkisk droneoperatør fandt stedet hvor helikopteren var styrtet ned og meldte ingen tegn på liv. Iranske nyhedsmedier bekræftede senere, at alle ombord, inklusive præsidenten og udenrigsministeren, var døde. Præsident Ebrahim Raisi er død, og nogle af ligene er så forbrændte, at de ikke kan identificeres.

Det iransk statsstøttede SNN (Student News Network) gav en officiel rapport:

I Guds navn vender vi tilbage. Tjeneren af Reza, tjeneren af den Iranske Republik, Ayatollah Dr. Seyyed Ebrahim Raisi, præsidenten for den Islamiske Republik Iran, nåede martyrdom på vejen i tjeneste for folket.

Helikopteren, der transporterede Hr. Raisi, den folkekære og populære præsident, som i går havde besøgt Suda Khodaafarin og indviet flere nationale og regionale projekter i Øst-Aserbajdsjan, oplevede en ulykke under sin afgang fra dette sted mod Tabriz på grund af ugunstige vejrforhold.

På trods af indsatsen fra dusinvis af nødhjælpsgrupper for at redde præsidenten og hans følge, blev eftersøgningen efter den ulykkesramte helikopter forsinket i flere timer på grund af det ugunstige vejr og det svært tilgængelige område i skove og bjerge.

Endelig, i dag, opdagede nødhjælpsgrupperne og den iranske Røde Halvmåne, ved hjælp af iranske droner, den ulykkesramte helikopter.

I denne luftfartsulykke opnåede Hr. Raisi, præsidenten, og hans følge, herunder Hr. Amir Abdollahian, udenrigsministeren, Ayatollah Al-Hashem, fredagsbønleder i Tabriz, Hr. Rahmati, guvernøren i Øst-Aserbajdsjan, samt lederen af præsidentens sikkerhedsteam, piloterne og helikopterens besætning, martyrdom.

Ja, selv et helikoptorstyrt for de udvalgte muslimske ledere, er et martyruim og giver dem adgang til at ødelægge jomfrueligheden for 70 jomfruer i paradis. Det virker som det islamiske svar på den katolske helgengørelse. Hedenskabens dumhed har ingen grænser!

Den nyligste rapport fortæller at følgende 9 er omkommet:

- Den iranske præsident, Ayatollah A-Sayed Ebrahim Raisi.
- Ayatollah A-Sayed Muhammad Ali Elhasham, imam af byen Tabriz.
- Den iranske udenrigsminister, Dr. Hossein Amir Abd al-Lahyan.
- Guvernør i Øst-Aserbajdsjan-provinsen, Dr. Malek Rahmati.
- General Seyed Mehdi Mousavi, ansvarlig for præsidentens sikkerhed.
- Piloten.
- Andenpiloten.
- Et helikopterbesætningsmedlem.
- En officer fra "Ansar Al-Mahdi"-styrken.

Raisi, der blev kendt som "Slagteren fra Teheran", havde en historie med at slå oprørere og reformister ned på brutal vis, hvilket gjorde ham til en kontroversiel figur i Iran. Raisi finansierede også proxy-terrorgrupper omkring Iran og ønskede Israels ødelæggelse. 

Iranske borgere fejrer Raisi-helikopterstyrtet med fyrværkeri. "Jeg håber, at resten af ​​dem dør lige sådanne", siger stemmen på en video. En anden udtrykker, "Jeg forstår det ikke helt, følger I stadig nyhederne om Raisis død på radio og tv. Hele verden fejrer hans fald. Bjergene har opslugt ham, eller de har kastet sten på ham. Det er forbi nu". Døtrene af Minoo Majidi, der blev myrdet for to år siden af det iranske regime, fejrede styrtet af præsidentens helikopter. Iranske borgere fejrer tanken om, at deres elskedes mordere kunne være døde. De syriske oprørere i byen Mare i Aleppo-provinsen delte slik ud efter meldingerne om styrtet af den iranske præsidents helikopter. På regimets modstanderes netværk opfordrer de til hævn mod regimet. Soldater fra den sunnimuslimske oprørshær i Idlib i det nordlige Syrien - finansieret af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan, fejrer også styrtet. 

Blandt de første, der udtrykte sorg og kondolencer over Raisis død er Venezuelas præsident Maduro, Hamas og Taleban. 

I en tid hvor propagandaen hagler ned over Israel, er det værd at bemærke at der ikke var fyrværkeri i Israel i går aftes, på grund af styrtet. Ingen kørte rundt i biler og hujede med flag og gevær ud af vinduerne. Og propagandaen forsøgte også i denne sag at bagvaske Israel. Der har været flere falske rapporter om helikopterstyrtet, herunder at det var et israelsk angreb, men de iranske myndigheder har bekræftet, at det var et uheld forårsaget af dårligt vejr og farlige forhold i området.

Der er observeret en betydelig udrulning af iranske sikkerheds- og militærpersonale i Teheran, med medlemmer af Revolutionsgarden (IRGC) tæt på regeringsbygninger. Et særligt regeringsmøde ledes af vicepræsident Muhammad Mokhber i Tabriz nær ulykkesstedet.

Senere ha den iranske efterretningstjeneste bekræftet at helikopteren med præsident Ebrahim Raisi var styrtet ned, og der er ingen overlevende. Nogle af ligene er så forbrændte, at de ikke kan identificeres. Den iranske nyhedsagentur Mehr meddelte: "Med stor sorg bringer vi nyheden om martyrdommen af den Islamiske Republiks præsident, martyr Ebrahim Raisi, og det ledsagende følge, inklusive udenrigsminister Hossein Amir-Abdollahian".

Vicepræsident Muhammad Mokhber bliver nu præsident indtil valget.

Muhammad Mokhber har som leder af EIKO (Execution of Imam Khomeini's Order) og senere som Irans vicepræsident været forbundet med en række aktiviteter, der har haft indflydelse på den iranske befolkning. Selvom specifikke handlinger direkte relateret til undertrykkelse ikke nødvendigvis kan tilskrives ham personligt, er hans positioner og de institutioner han har ledet, ofte blevet kritiseret for deres rolle i regimets undertrykkende politikker. Her er nogle af de centrale punkter:

EIKO er en stor økonomisk enhed, der kontrollerer betydelige aktiver og ressourcer i Iran. Den har været involveret i overtagelse af ejendom og virksomheder, ofte gennem tvivlsomme juridiske og økonomiske metoder. Dette har påvirket mange iranere negativt, især dem, hvis ejendom er blevet konfiskeret.

EIKO har også spillet en rolle i at omgå internationale sanktioner mod Iran. Selvom det kan ses som en nødvendighed for at opretholde landets økonomi, har det også ført til øget pres på den iranske befolkning, som har lidt under sanktionernes virkninger.

Som en højtstående embedsmand i regimet har Mokhber støttet den iranske regerings politikker, herunder undertrykkelse af politiske modstandere og protester. Regeringen har gennem årene anvendt hårdhændede metoder for at undertrykke modstand og sikre stabilitet, hvilket har ført til krænkelser af menneskerettighederne.

Regimets sikkerhedsapparat, herunder Revolutionsgarden (IRGC), har været kendt for at bruge vold og undertrykkelse mod demonstranter og aktivister. Selvom Mokhber ikke direkte er ansvarlig for disse handlinger, er hans støtte til regimet og dets politikker med til at opretholde denne undertrykkende struktur. Som vicepræsident har Mokhber haft indflydelse på regeringsbeslutninger, der påvirker borgerrettigheder og politisk frihed. Regeringens handlinger under hans embedsperiode har ofte været rettet mod at undertrykke politisk modstand og sikre regimets kontrol over landet.

Det tyder ikke på at der er så meget at fejre i Iran. At Iran kan være på vej ud af asken og ind i ilden, er en skræmmende mulighed.


Debat: Irans præsident og udenrigsminister er døde i helikopterstyrt

Skriv kommentar

Navn*
E-mail* (vises ikke)
Kommentar*

Relaterede nyhedsblogs

Iran [18];

Flere nyhedsblogs fra 2024