Lykken er ikke gods eller guld

af Jane Normann Hoffmann
Lagt på d. 28/01-04Lykken er ikke gods eller guld synger vi i en gammel dansk folkesang fra 1907.
Den høres sjældent sunget, den passer vel ikke til tiden? Og dog. Mere end nogen sinde jages lykke og materielle goder. Den jagen har desværre også fundet vej til en lang række menigheder. Den materielle velstand har aldrig været større i den vestlige verden. Lykken derimod, har været sværere at gribe. Aldrig har den åndelige nød været større. Faktisk synes den ligefrem proportionel med den voksende velstand, uden dermed at sige at der er en direkte sammenhæng. Det kan man kun gisne om.

Hvad er lykken?

Hvis man spørger, så siger de fleste at lykken er

Sundhed
At se godt ud
Et langt liv
Materielle goder
Kærlighed – forelskelse?
Venskab
(I uprioriteret rækkefølge)

Umiddelbart kunne det se ud som vi jager det vi kalder lykke som aldrig før. Måske bliver vi inspireret af det vi ser i TV –f.eks. af rejse programmer, hvor skuespillere og andre af tidens mediedarlings, Biker Jens for eksempel, rejser rundt og viser os alverdens skønne steder, steder som kun et fåtal af os har råd til at nå. Men det sætter gang i drømmene og det ligner lykken.

Men hvem har ikke prøvet at blive spurgt her op til sommerferien – hvor skal du så hen i år. Underforstået at en udenlandsrejse bliver det vel til. Og når vinteren nærmer sig, ak så sidder man der igen og skal ”kun” besøge moster Anna i Skanderborg. Man kender intet til afterskiing, diverse pister og så videre. Så er det, at man nemt kommer til at føle eller mene, at lykken bestemt må være at finde i rejselivets glæder. At rejse er at leve!

Kravene til det perfekte udseende vokser. Medierne fremviser det ene skønhedsmanipulerede billede frem af unge mennesker efter det andet. Samtidig bliver flere og flere spiseforstyrrede – sulter sig selv ihjel eller æder sig ihjel. Unge mennesker bliver desperate. Kan ikke leve op til idealerne. Samtidig betyder de voksnes ansvarsforflygtigelse, at unge mennesker overlades til sig selv, til selv at finde grænserne. En ny undersøgelse viser at hver sjette pige i Ribe Amt har forsøgt selvmord.

I forhold til kærligheden, så er den sandelig kølnet. Guds ord siger, at der skal komme en tid, hvor kærligheden vil blive kold hos de fleste. Her tænkes ikke kun parforholdet, lige så meget omsorgen mennesker imellem. Antallet af dødfundne i Danmark, mennesker der har ligget døde længe før nogen finder dem, er også stigende. Vores børn overlades følelsesmæssigt til sig selv, fordi far og mor, bedstefar og bedstemor har så travlt. Omsorgssvigt. Skilsmisser kommer ikke bag på nogen. Til gengæld kommer det bag på os når ægteskabet når kobberbrylluppet eller sølvbrylluppet.

Døden søges udsat med alle midler. Så meget at vi ikke viger tilbage for at bruge andre menneskers kropsdele. Nogen gange tager vi til udlandet og køber organer. Alle vil stå først i køen til operationer og behandling. Sundhedssystemet kan opsluge alle samfundets ressourcer – et bundløst hul. Gamle mennesker holdes i live mens fostre sorteres fra. Alt sammen uden at påvirke os synderligt. Vi jager lykken, måske er det derfor vi vil udsætte døden – helt ud i det absurde.
I andre kulturer til andre tider, satte de gamle og affældige sig ud i skoven eller på indlandsisen, alt efter hvor de nu kom fra, når de skønnede at være blevet en byrde for et måske skrøbeligt samfund.
I vores del af verden er det da heldigvis ikke nødvendigt og vi har da heller ikke tradition for det.
Vi er vel nærmest gået over i den anden grøft. Vi forlanger, via stærke interesseorganisationer, at få den bedste behandling nu og her. Vi er os selv nærmest..

Vi danser om guldkalven som aldrig før.

Interessen for diverse quiz programmer er enorm, og der er mange af dem, men den ene gigantiske præmie efter den anden. Begæret lyser nogen gange ud af øjnene på deltagerne, så meget at den bedste underholdning ikke er quizzen i sig selv eller deltagelsen i programmet og den oplevelse der ligger i det – men pengene! Jublen er stor når der vindes mange hundrede-tusinde og lige så stor er skuffelsen når det ”kun” blev en gevinst på få tusinde kroner.

Det er selvfølgelig ikke kun i quiz-programmer, lotto osv. Vi danser dansen om guldkalven. Penge er blevet så centralt et mål i manges liv, at det nogen gange kan se ud som om det er selve meningen med livet at blive så formuende som muligt. Vi taler meget om velfærd og mener oftest velstand.

Penge er blevet det centrale punkt i enhver politik – ikke store tanker om hvordan vi ønsker vores samfund skal se ud i forhold til etik og moral.

Vi har meget men ønsker mere……..


Så langt så godt om lykken som vi ser den. Men hvad siger mon Guds Ord om lykken?

Ja her er det et andet sceneri, der ruller sig op for vore øjne:
I Salmernes bog finder vi disse ord:

Lykkelig er den, som har lyst til at gøre Herrens vilje, og som dag og nat holder sig Guds lov for øje…….
Lykkelig er den, som ikke følger onde menneskers råd eller holder til blandt syndere, der spotter de åndelige ting.

Det vi hører er, at lykken ikke har noget at gøre med hvordan vi ser ud og hvad vi føler.
Lykken er ikke blot en følelse, men det er et harmonisk liv i fred med Gud vor skaber. Og fred med Gud betyder også fred med sin næste, - med sine medmennesker.

Fred med Gud har den hvis skyld er tilgivet, hvis synd er ude af verden.
Bibelen siger: ”Lykkeligt er det menneske, hvis synderegister er bekendt og slettet ud af Gud og som ikke forstiller sig overfor ham”.

Ja, ”lykkelig er den der sætter sin lid til Gud”.

At sætte sin lid til Gud er fuldt og helt at tro hvad han siger, også når Jesus siger at vi ikke skal bekymre os for dagen i morgen, hverken for hvad vi skal spise, eller hvad vi skal klæde os i.
Søg din lykke hos Herren. Overlad din fremtid til Herren, stol på ham under alle forhold.

Så vil du ikke kun opleve lykken som en flygtig følelse man er bange for at miste, nej. Da vil du opleve lykken som en gudgivet fred, der ikke kommer og går. Det vil være en fred som bærer gennem al slags modgang og prøvelse!

Da vil du have både overskud og kræfter til at være noget for dine medmennesker.
Da hedder det ikke blot som man siger: ”Det er bedre at give end at tage”, nej da vil du opleve sandheden af, hvad der står skrevet:

”Gud velsigner dem, der tager sig af den fattige; han hjælper dem, når vanskelighederne melder sig. Han bevarer dem og holder dem i live; de får fremgang og han reder dem fra fjendens magt. På sygelejet plejer han dem og lindrer deres smerte.”

Ja, ”lykkelige er de, hvis styrke kommer fra Gud”.
Guds ord er fuld af udsagn om hvordan man bliver virkelig lykkelig.
Hør her:
”Lykkelig er den, der bor i dit tempel og synger lovsange til dig” – til Gud.
Det er almindelig kendt, at sang gør noget ved menneskers psyke.
Men det er ikke ligegyldigt, hvad man synger, eller hvem man synger om.
”Lykkeligt er det folk, der lovpriser dig med sang, for de skal vandre i lyset af dit nærvær.”

I vore dage er sangen ikke kun en tilbedelse til Gud som tak for livet og alt hans skaberværk.
Det er heller ikke kun en kærlighedserklæring til det menneske man elsker.

Sangen, musikken er desværre ofte en tilbedelse af Guds og menneskets fjende Djævelen. Denne musikalske udfoldelse skaber ikke lykke og fred men ulykke og vold

Derfor bør vi være lykkelige, når Herren straffer og opdrager os til at adlyde hans lov, for derved undslipper vi fjenden, så Gud kan tage sig af ham.
Vi kunne blive ved længe endnu. Bibelen er spækket med ord om, hvad virkelig lykke er.
Men overordnet handler det om at:
”Lykkelige er de som søger Gud af hele deres hjerte og holder hans ord for øje, så de handler derefter og som vælger Herrens vilje frem for at gå på kompromis med det onde.”
Det handler ikke om et langt liv, eller om et kort liv. Det handler om vort forhold til Gud.
Der står i Guds ord, at ”den som tror på ham skal leve om han end dør.”
Lykken er visheden om et evigt liv med Gud, hvor hverken sygdom, fattigdom, ondskab eller død kan nå os.

Lykkelige er de, som vælger sandheden – de som altid handler retfærdigt og gør hvad der er godt.

Lykkelig er den, der frygter Herren, og som længes efter at adlyde ham! Hans børn skal få ære og fremgang, for den oprigtige efterlader sin slægt under Herrens velsignelse.


Herren venter tålmodigt på jer så han kan få lov til at vise sig kærlighed og barmhjertighed imod jer; for han er retfærdig og trofast imod sine løfter. Lykkelig er den der venter på hans hjælp.

Jesus siger i bjergprædiken:

Lykkelige er de afmægtige for himmeriget tilhører dem.

Lykkelige er de der sørger, for de skal blive trøstet

Lykkelige er de ydmyge og stille for jorden skal betros dem.

Lykkelige er de, der længes efter retfærdighed, for de skal få deres længsel stillet.

Lykkelige er de barmhjertige, for dem skal der vises barmhjertighed.
Lykkelige er de rene af hjertet for de skal se Gud.

Lykkelige er de der stifter fred, for de skal kaldes Guds børn.

Lykkelige er de der bliver forfulgt på grund af kærlighed til sandheden, for Guds rige tilhører dem

Lykkelige er I, når man håner og forfølger jer og sætter onde rygter i omløb, fordi I tror på mig. Glæd jer af hele jeres hjerte, for der venter jer en stor belønning i himlen.


Debat: Lykken er ikke gods eller guld

Skriv kommentar

Navn*
E-mail* (vises ikke)
Kommentar*

Information & kontakt

Kontakt

Skriv til Tagryggen, på mail:

Ophavsret

Alle artikler på Tagryggen.dk, stilles til rådighed for visning og læsning.
Det er tilladt at udskrive og distribuere artiklerne, også digitalt, når blot det er til eget brug. Men digital kopiering af hele artikler til visning på andre sites er ikke tilladt.
Citater må gerne kopieres og bruges digitalt, når blot der linkes til omtalte artikel på Tagryggens hjemmeside.

Læs om ophavsretsloven hos Statens Retsinformation